Cultuur in Halderberge | Brabant

by | Feb 21, 2020 | Tips

5 Cultuurstops in Halderberge

Cultuur liefhebbers halen hun hart op in Halderberge (Brabant). Als je door het centrum van Oudenbosch wandelt, zou je haast denken dat je in Italië loopt. De Basiliek van Oudenbosch, maar ook het plein en de Kapel van Saint louis geven een sfeer die je niet zo snel tegen komt.

# 1 De Basiliek van Oudenbosch 

Stipt op één staat natuurlijk De Basiliek van Oudenbosch. Al van ver steek de koepel van deze replica boven het landschap uit. Gek, zo’n mega gebouw in dit Brabantse dorpje, maar deste indrukwekkender. De Basiliek is een kopie van de Sint Pieter in Rome, maar dan 13x zo klein. Eén van de lokale gidsen vertelt je graag meer over dit bijzondere gebouw en als je wat langer de tijd hebt beklim dan zeker ook eens de koepel. Eventueel kun je ook met een audio systeem zelf door De Basiliek wandelen. Bekijk meer van deze kerk. 

# 2 Kapel van Saint Louis

Voor wie nog een tijdje langer in Oudenbosch rond wandelt, ontdekt al snel een ander pareltje. Gelegen schuin tegenover de Basiliek tref je verscholen achter oude gevels een historisch plein. De verschillende vleugels van het gebouw zijn met elkaar verbonden. Aan dit plein staat de Kapel van Saint Louis. Ook al zo’n Italiaans geïnspireerd meesterwerk. Een eeuw lang deed dit complex dienst als jongensinternaat. Het plein, ofwel de ‘cour’ was ooit een speelplaats voor de jongeren. 

# 3 Bovendonk Hoeven

Niet alleen in Oudenbosch, maar ook in Hoeven, één van de andere kernen van Halderberge (Brabant), is er aan cultuur geen gebrek. Bovendonk is een stukje architectuur dat zeker de moeite waard is. Architect Pierre Cuypers wist dit gebouw zó te ontwerpen dat er geen enkel patroon op de vloeren, wanden of ramen hetzelfde is. In het gebouw huist nog altijd één van de laatste overgebleven priesteropleidingen. De gidsen leiden je graag rond in het gebouw. 

#4 Sterrenwacht Tivoli

Het Jezuïtenklooster werd in 1890 gebouwd tegenover de Basiliek van Oudenbosch. In dit klooster was een filosofische opleiding gevestigd, toen al met een sterrenwacht. Het gebouw is geoptimaliseerd voor het uitoefenen van de sterrenkunde. Je kan met de Maksutov Telescoop het heelal bekijken en vanalles leren over het zonnestelsel, de sterren en de planeten. De sterrenwacht is iedere zondagmiddag geopend. 

Wist je dat Sterrenwacht Tivoli het back-up communicatiestation was voor NASA bij lancering van Apollo XI? 

# 5 Het Mastboomhuis 

Het Mastboomhuis, het huis waar de tijd altijd stilstaat. Dit bijzonder bouwwerk met een nog bijzonderder verhaal, is gelegen in het dorp Oud Gastel. De tijd staat altijd stil in het Mastboomhuis Op half tien, op alle klokken. De laatste bewoner lijkt net vertrokken. Alles ligt nog op zijn plek.

Het huis is een verzameling van een fascinerende burgemeestersfamilie. Het interieur, de verhalen en portretten zijn allemaal bewaard gebleven. Dit is niet zomaar een museum. Je stapt zo binnen in het jaar 1999 en de 150 jaar daarvoor, want de familie Mastboom was zuinig op hun bezittingen. In het Mastboomhuis leer je over de familie, hun leven in vroegere tijden, hoe het is om een voorbestemde toekomst te hebben, en om die toekomst te zien verdampen. Met een gids of Ipad ga je op ontdekkingsreis in dit bijzondere huis met een bijzonder verhaal.

en_GBEN
nl_NL_formalNL en_GBEN